Novosti

Novi brzi punjač na parkingu kompanije ABB u Beogradu

Na putu ka uvođenju ekomobilnosti prvi korak jeste širenje mreže električnih punjača

Rukovodstvu kompanije ABB u Beogradu ovaj postulat je više nego jasan. Zato su polovinom ovog meseca pored punjača za električna vozila Smart Wallbox ugradili i brzi punjač Terra 54 CJG.

Iako električnih i hibridnih vozila nema u velikom broju u našem gradu, trend prelaska na nove vidove transporta koji ne emituju štetne gasove neće nas mimoići. Za veću zastupljenost ekoloških vozila u saobraćajnom miksu čekaju se i državne mere promocije i podsticaja. Do tada mreža punjača se grana širom Srbije.

Stanica za punjenje Terra 54 CJG koja je postavljena na parkingu kompanije ABB ima tri priključka.

Predrag Vučinić, predstavnik prodajnog tima ABB-a, objasnio nam je da je prvi priljučak namenjen evropskim i američkim vozilima, drugi japanskim automobilima a treći je za sporo AC punjenje.

„Po kvalitetu ovo je najbolji punjač koji postoji i to se iz dana u dan potvrđuje velikom potražnjom na svetskom tržištu. Snaga punjenja je 50 kW DC a ima mogućnost sporog punjenja na 22 kW ili 43 kW. To uvek zavisi od tehničkih karakteristika elektroinstalacija u objektu na koje se priključak priključuje“, kaže Predrag.

Stanica za punjenje Terra 54 CJG omogućava brzo napajanje ne samo današnjih električnih automobila već i vozila naredne generacije. Za ovu mogućnost je  zaslužna tehnologija otvorenog industrijskog interfejsa za buduća rešenja.

Ovo je druga stanica za punjenje ovog tipa koja je ugrađena u Srbiji. Prethodno je ABB u saradnji sa kompanijom PORSCHE SCG d.o.o. Beo­grad instalirao i pustio u rad električnu stanicu za punjenje (električni punjač) iz portfolija Terra 53 i time doprineo ideji elektrifikacije transportne infrastrukture.

Za ugradnju punjača angažovana je kompanija MT-KOMEX koja je servisni partner ABB-a u oblasti elektromobilnosti.

Predrag kaže da ima dosta upita za ugradnju električnih punjača. To govori da se stvari menjaju i da je dan kada ćemo imati znatno više električnih vozila na ulicama blizu. Naravno, veći broj električnih vozila uticaće i na kvalitet vazduha koji udišemo jer će se korišćenjem ovih automobila umesto vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem smanjivati emisija štetnih gasova.

Tamara Zjačić

Back to list

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *