Novosti

Pančevo dobilo mesto za punjenje električnih automobila

Solarna stanica u kombinaciji sa punjačem za električne automobile idealno je rešenje za korisnike električnih automobila koji će praktično koristiti potpuno obnovljiv izvor energije za pokretanje svog vozila. Upravo jedna takva stanica, sa solarnim panelima i električnim punjačima koja će korisnicima omogućiti da ne koriste energiju iz fosilnih goriva, instalirana je na osam parking mesta u Pančevu. Za projekat instalacije angažovana je beogradska firma „MT-KOMEX”.

Solarna stanica pokriva osam parking mesta i služi za komfornije korišćenje mesta za električne automobile. Ispod  nje se nalaze punjači marke Schneider Electric. U prvoj fazi, ugrađena su tri punjača. Prvi punjač je EVlink Parking proizvođača Schneider Electric sa dva mesta za punjenje, od kojih svako ima kapacitet od 22kW. Dodatno su na posebno dizajniranim nosačima za električne punjače montirana još dva punjača pod nazivom Smart Wallbox  koji imaju po jedno mesto za punjenje, pojedinačne snage 22kW.

Dizajn i izradu stanice je radila kompanija „Propulzija” d.o.o. iz Beograda, dok je projekat uklapanja solarne elektrane i montaže, isporuke, povezivanje i puštanje u rad solarne stanice uradilo preduzeće „Beograd” d.o.o. Konstrukcija solarne elektrane nosi ukupno 72 solarna panela, pojedinačne snage 275V, dok je za potrebe konverzije električne energije iz jednosmerne struje u naizmeničnu upotrebljen invertor snage 20kW austrijskog proizvođača Fronius. Preduzeće „MT-KOMEX” je generalni predstavnik i ovlašćeni serviser za Fronius.

Upotrebljeni su paneli proizvođača Luxor Solar, a za potrebe pričvršćivanja solarnih panela za konstrukciju korišćena je aluminijumska potkonstrukcija proizvođača K2 Sistems GmbH iz Nemačke, čiji generalni predstavnik je takođe kompanija „MT-KOMEX”. Očekivana proizvodnja energije je 21.779 kWh godišnje.

Solarne elektrane su instalacije koje proizvode čistu energiju, a mogu biti postavljene na krovu objekta ili čistom zemljištu. Energija koja se proizvede u solarnim elektranama može da se koristi za zadovoljenje sopstvene potrošnje. Ova čista energija pomaže potrošaču da ostvari značajne uštede, jer smanjuje količinu energije koju potrošač preuzima iz električne mreže pa su manji i iznosi na računu za potrošenu električnu energiju.

Redovne poslovne aktivnosti ove kompanije prvi put su proširene 2009. godine u pravcu ulaganja u polje energetike. Tada su počeli da grade solarne, hirdo i gasne elektrane, a iz njih danas stoji devet elektrana sa ukupno 2,5 MW instalirane snage i više od 10.000 ugrađenih panela. Vredno je pomena da je ova kompanija izgradila prvu solarnu elektranu 2013. godine za domaćeg investitora i to je ujedno i najveća elektrana na sunčevu energiju koja se nalazi u privatnom vlasništvu.

Ova beogradska firma je do sada ugradila 51 punjač i otvorila 60 mesta za punjenje električnih vozila u Srbiji. Prvi punjači za elektromobile u Beogradu ugrađeni su 2017. godine u garaži na Obilićevom vencu, a instalaciju i puštanje u rad obavila je upravo kompanija „MT-KOMEX”. Stvaranje efikasne mreže stanica za punjenje električnih vozila, značajno će uticati na njihov razvoj i prodaju, što dovodi do značajnog smanjenja negativnog uticaja na životnu sredinu. Procene stručnjaka ukazuju na to da je potražnja za električnim vozilima sve veća, bez obzira na njihovu i dalje visoku cenu, a najčešći razlozi su niži troškovi tokom korišćenja, ali i sve razvijenija ekološka svest.

Kompanija „MT-KOMEX” je pre dve godine napravila korak napred u poslovanju i usmerila svoje aktivnosti ka podršci uvođenja elektromobila u transport. Razvili su novu veb platformu na adresi elektropunjaci.com na kojoj se nalaze sve informacije o tehnici punjenja automobila, o samim elektromobilima, ponudi i kvalitetu, kao i onlajn prodavnica gde kupci mogu da nabave punjače i prateću opremu.

Priredila: Željka Vesić

Back to list

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *