Novosti

Platforma charge&GO

Prema podacima Međunarodnog saveta za čist transport (ICCT) drumski saobraćaj u globalnom zagađenju učestvuje oko 20 odsto. Zagađenje vazduha je postalo univerzalni problem i sve više zemalja intenzivno radi na njegovom smanjenju i potpunom neutralisanju. Kako bi na neki način smanjile emisije štetnih gasova koji nastaju kao posledica saobraćaja, države donose zakone kojima žele da ograniče kupovinu automobila sa SUS motorima (motori sa unutrašnjim sagorevanjem).

Tako Velika Britanija, Nemačka, Irska i Holandija imaju zacrtanu strategiju da do 2030. godine zabrane prodaju novih automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Norveška ima veoma ambiciozan plan – da potpunu tranziciju na čistije vidove prevoza završi do 2025, dok se najviše očekuje od Kine, koja će po nekim predviđanjima napraviti nagli prelaz ka potpunoj elektrifikaciji saobraćaja do 2035. godine.

Subvencijama i mnogim pogodnostima podstiče se kupovina vozila na električni i hibridni pogon, a brojne vlade širom sveta pokušavaju da na ovaj način poboljšaju kvalitet vazduha i zaštite životnu sredinu.

Srbija polako počinje da prati svetske trendove. Za subvencionisanje kupovine električnih i hibridnih vozila naša Vlada je za 2020. godinu izdvojila 120 miliona dinara, a na našim ulicama sve češće se mogu videti vozila na elektropogon. Kako bi vozači ovih automobila mogli neometano da funkcionišu u saobraćaju, bez brige da će im se „baterije isprazniti”, potrebno je obezbediti dovoljno punjača.

Čelni ljudi kompanije MT-KOMEX uvideli su da bi kao najbolju uslugu vozačima električnih automobila mogli da ponude umrežene punjače za električna vozila kako bi oni na brz i lak način našli idealno mesto za dopunu svojih automobila. Platforma charge&GO je sve ono što je potrebno vlasniku automobila na električni pogon.

To je prva regionalna digitalna platforma i aplikacija za naplatu korišćenja mesta za punjenje elektrovozila, koja je nastala u partnerstvu sa globalnim sistemom Virta iz Finske. Sistem charge&GO osmišljen je tako da vozačima automobila na e-pogon pruža mogućnost da jednostavno i brzo pronađu punjačko mesto, autorizuju se, priključe vozilo, kada je to potrebno, zaustave punjenje i nastave svoje putovanje.

Ovu platformu mogu da koriste registrovani i neregistrovani korisnici, na raspolaganju su im, osim punjača u Srbiji, i više od 100.000 punjača u 28 zemalja. Ovaj sistem pruža mogućnost da korisnici iz inostranstva vide punjače u Srbiji, dok korisnici registrovani u našoj zemlji, kroz partnersku mrežu mogu da vide punjače koji su u sistemu, a nalaze se van partnerske mreže.

„Platforma charge&GO umrežila je vozače električnih automobila i vlasnike punjača, a mi smo operatori ove mreže. Pomoću platforme možemo upravljati energijom i potrošnjom na samim sistemima stanica, a daljinska povera svakog punjača takođe je jedna od mogućnosti našeg sistema”, objašnjava Miloš Kostić iz kompanije MT-KOMEX.

Korisnici platforme mogu brzo i lako da pune električna vozila i da pri tom imaju potpuni nadzor nad čitavim procesom punjenja, bilo da su neregistrovani ili registrovani korisnici. Ceo sistem punjenja je veoma jednostavan – prvi korak je pronaći punjačko mesto pomoću platforme ili mobilne aplikacije. Na mapa.chargego.rs odmah dobijate informaciju koja stanica je slobodna. Na punjačkom mestu, potrebno je autorizovati se, pomoću RFID kartice ili mobilnog telefona, bilo skeniranjem QR koda ili upisivanjem ID broja punjača.

Sesija punjenja počinje onog trenutka kada priključite kabl na odabrano punjačko mesto. Punjenje možete pratiti na platformi ili pomoću aplikacije, a kada želite da završite proces, potrebno je završiti punjenje na isti način na koji ste ga i započeli. Poslednji korak je da skinete kabl i nastavite svoje putovanje.

Ukoliko sistem koristite bez registracije potrebno je da punjenje započnete skeniranjem QR koda ili ukucavanjem ID broja stranice na stranici platforme punjenje.chargego. rs. Kada to uradite dobićete jasan prikaz cena po minutu i uslove za korišćenje. Imate mogućnost promene jezika, a zatim se otvara stranica za unos podataka sa kreditne kartice. Na kraju birate tip priključka, dobijate informacije o količine energije i trajanju sesije, a na imejl vam po završtku sesije punjenja stiže elektronski račun.

„Vlasnici vozila na električni pogon koji izaberu opciju da se registruju na sistem charge&GO dobijaju niz pogodnosti, kao što su bolja cena za punjenje, kako kod nas, tako i u partnerskoj mreži i mogu da izaberu pripejd i postpejd opciju. Uobičajeno je da fizička lica koriste pripejd opciju, dok korporativni korisnici imaju mogućnost da naše usluge plaćaju na mesečnom i tromesečnom nivou”, dodaje Kostić.

Proces registracije na sistem charge&GO veoma je lak i može se uraditi jednostavnom registracijom na portalu ili instaliranjem mobilne aplikacije. U mejlu dobrodošlice dobijate link za verifikaciju naloga, a kad ga potvrdite, možete pristupiti daljim koracima. Aplikacija ili platforma će vas voditi, unesite sve tražene podatke i vaš put u električnu budućnost može da počne!

Pomoću charge&GO aplikacije na svom pametnom telefonu možete pronaći najbliže mesto za punjenje električnih automobila sa različitim snagama električnih punjača. Pomoću korisničkog naloga, koji ste kreirali, možete njime upravljati i pregledati istorije svih sesija punjenja. U svakom trenutku na mapi punjača možete proveriti stanje punjača, a aplikacija vam olakšava sve dalje korake – da pokrenete punjenje, pratite vreme punjenja na svom telefonu i zaustavite sesiju kada je to potrebno. Korisnici platforme imaju mogućnost da koriste roming mrežu sa više od 100.000 punjača, a važno je znati da na interni roming Virta platforme imaju pravo svi korisnici i to bez dodatne naknade.

Kada je reč o eksternim roming stanicama Hubjet i Gireve, punjenje vozila može se nesmetano obaviti, ali uz dodatni trošak. Partner sistema charge&GO je kompanija ABB, ispred čijeg sedišta u Beogradu se nalazi punjač od 50 kW koji je integrisan u sistem charge&GO. U mreži su takođe nalaze i mesta za punjenje na benzinskim stanicama kompanije Gazprom u Starim Banovcima, Velikoj Plani i Novom Sadu, kao i ispred sedišta kompanije Termovent u Kladovu, a na usluzi je i 5 punjača u tržnom centru Plaza Kragujevac.

Isti broj punjača vozači električnih automobila imaju na raspolaganju u tržnom centru Promenada Novi Sad. Uskoro će biti integrisano u sistem charge&GO i 6 punjača u LEDI habu u Starim Banovcima.

„Naši korisnici mogu biti potpuno sigurni u naše usluge jer u svakom trenutku na raspolaganju imaju tehničku pomoć, korisnički centar sa dežurnom linijom i mobilne timove za hitnu tehničku podršku. Osim toga, na sajtu charge&GO postoji i stranica Podrška/Česta pitanja gde možete naći veliki broj korisnih informacija, kao i svu dokumentaciju sa uputstvima”, dodaje Kostić.

Priredila: Milica Radičević

Tekst je objavljen u novom broju magazina Energetski portal PAMETNI GRADOVI decembar 2020. – februar 2021.

Back to list

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *