Novosti

Pušten u rad Centar za prikupljanje i obradu podataka i punjač za električne automobile

Centar za prikupljanje i obradu podataka o saobraćaju na autoputevima u Srbiji otvoren je danas na naplatnoj stanici „Beograd“ u Vrčinu. Predsednica Vlade Ana Brnabić, obišla je ovaj Centar i ujedno je proverila kako radi punjač za električne automobile.

Ona je navela da će Centar povećati bezbednost učesnika u saobraćaju i doprineti zaštiti životne sredine. Ujedno je čestitala JP „Putevi Srbije“ na modernizaciji i digitalizaciji praćenja saobraćaja, objasnivši da taj centar obrađuje sve podatke sa nadzornih kamera na auto-putu i naplatnih stanica i da se iz njega upravlja svom signalizacijom na auto-putevima u Srbiji.

“Centar za prikupljanje i obradu podataka o saobraćaju na auto-putevima omogućiće i da se proverava brzina vozila i dobiju podaci o njihovim registarskim tablicama i prosečnoj brzini kojom su se kretali na auto-putu. Ceo ovaj projekat uradio je Institut „Mihajlo Pupin“, a država će i ubuduće podržavati domaću pamet i inovacije kako bi naša privreda bila konkurentnija, što će se raditi kroz Fond za inovacionu delatnost, Fond za nauku, ali i mnoge druge fondove”, istakla je premijerka.

Ona je iskoristila priliku da proveri kako radi punjač za električne automobile, koji se nalazi nakon naplatne rampe u Vrčinu, iz pravca Niš-Beograd. Ovaj punjač predstavlja najavu razvoja elektromobilnosti koja bi trebalo da  doprinese značajnom smanjenju aerozagađenja u zemlji. Kako je premijerka precizirala, trenutno imamo osam punjača na auto-putevima u Srbiji, budžetom za ovu godinu predviđeno je još 10, a po gradovima i opštinama u Srbiji još ih ima oko 90, navodi se na sajtu Vlade.

Punjač ABB HP 175 koji se nalazi kod naplatne rampe u Vrčinu nedavno je ugradila kompanija MT-KOMEX i integrisala ga u prvu regionalnu platformu charge&GO. Ovaj sistem za naplatu korišćenja mesta za punjenje omogućava brzo i lako punjenje električnih vozila a vozačima je na raspolaganju i mobilna aplikacija charge&GO za Android i iOS telefone.

“Biće izmenjen zakon kako bi počelo da se naplaćuje punjenje vozila na struju na elektropunjačima, “Putevi Srbije” pokrenuli su inicijativu da se za 13 odsto smanji putarina za električna i hibridna vozila”, rekla je Ana Brnabić.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, rekla je da davanjem subvencija za  kupovinu električnih i hibridnih vozila, kao i izgradnjom neophodne prateće infrastrukture, građani se podstiču na kupovinu ekološki čistijih vozila.

Kako je navela saobraćaj svuda u svetu, posebno u velikim gradovima, značajan je uzročnik aerozagađenja, sa prosečnom emisijom ugljen-dioksida od 22 odsto, a partikularnih čestica 12 odsto. Prema nekim predviđanjima, u Evropi će narednih godina svako treće vozilo biti na ekološki prihvatljiviji pogon, što je standard kojem i Srbija teži.

Back to list

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *