Novosti

Termovent i MT-Komex smanjili godišnju proizvodnju ugljen-dioksida za 75 tona

Kompanija Termovent osnovana je 1993. godine, sa sedištem u Beogradu i proizvodnim pogonom u Kladovu. Kompanija se bavi proizvodnjom klima komora i panela za čiste sobe, a pruža i usluge inženjeringa. Iza Termoventa stoji više od dve decenije iskustva i tim od više od 150 ljudi, kao i više od 100 projekata sprovedenih širom sveta s partnerima kao što su Pfizer, Zoetis, Pharmasyntez i Evalar i hotel Hilton. Predstavništvo kompanije je u četvrtu industrijsku revoluciju odlučilo da zakorači ruku pod ruku s beogradskim preduzećem MT-Komex kome su poverili instalaciju solarne elektrane na svojoj fabrici i solarne nadstrešnice i elektropunjača na parkingu istog objekta.

Uspešnim sprovođenjem ovog ambicioznog projekta u delo, MT-Komex je ozeleneo energetski miks investitora, koji će kilovat-časove sa svog krova i parkirališta trošiti za smanjenje sopstvene potrošnje bez predaje električne energije u distributivnu mrežu. To reguliše pametno brojilo, pozicionirano u trafostanici snage 1 MVA, koje će služiti za napajanje proizvodnog pogona, naglašeno nam je iz preduzeća.

Ukupna instalisana snaga solarnih elektrana iznosi 130 kW, od čega se 110 kW nalazi na samoj fabrici, a 20 kW je postavljeno na nadstrešnici. Za njihovu izgradnju, iskorišćeno je 374 solarna panela Eco Line Half-Cell, proizvođača Luxor Solar.

Očekivana godišnja proizvodnja postrojenja iznosi oko 125.000 kWh. Zamenom te količine električne energije iz termoelektrana na ugalj onom koja je čistog porekla, u toku godine će se uštedeti oko 75 tona ugljen-dioksida. Na taj način je Termovent, zahvaljujući MT-Komex-u, smanjio svoj ugljenični otisak, ali i račune za električnu energiju u isto vreme, jačajući energetsku nezavisnost. Generisanjem električne energije na mestu potrošnje su  za gotovo 20 odsto sniženi tehnički gubici koji nastaju u toku prenosa električne energije od elektrane do potrošača.

Termovent i MT-Komex su doprineli transformaciji ka održivosti ne samo energetike, već i saobraćaja. Vešti monteri MT-Komex-a su na parkiralištu Termoventovog ugradili elektropunjač marke Schneider Electric koji će prvenstveno crpeti električnu energiju iz obnovljivih izvora.

Druge mere energetske efikasnosti koje je Termovent implementovao kroz proces modernizacije proizvodnje uključuju klima komoru i toplotnu pumpu.

O kompaniji MT-Komex

MT-Komex svojim klijentima nudi stručnost, bezbednost i pouzdanost utemeljenu na više od 25 godina poslovanja. Preduzeće će kreirati rešenja prema vašim potrebama i idejama. Uporedo sa brojnim tehnološkim promenama na tržištu, zaposleni su usvajali nova znanja i veštine, te se danas u njihovom portfoliju, između ostalog, nalazi i više od 4.000 kW izgrađenih solarnih elektrana u Srbiji. Njihovo ime je prisutno i u sektoru elektromobilnosti, tako da je vrlo moguće da se dogodi da ćete svoje vozilo na električni pogon jednog dana dopuniti na elektropunjaču koji je postavio MT-Komex. Radnici su osposobljeni da instaliraju punjače, kako u manjim stambenim i poslovnim jedinicama, tako i u većim objektima sa zahtevnijom infrastrukturom, javnim parkiralištima, pumpama i koridorima magistralnih puteva i autoputeva.

Više informacija možete potražiti na:

www.elektropunjaci.com

info@mt-komex.co.rs

011 77 04 566

Jelena Kozbašić

Back to list

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *