Novosti

Besplatno punjenje za elektrovozila u IKEI

Svi smo čuli za švedskog giganta IKEU – vodeći svetski maloprodajni lanac sa širokom ponudom proizvoda za uređenje doma. Glavni koncept IKEE podrazumeva razvijanje proizvoda koji se odlikuju dobrim dizajnom, funkcionalnošću, kvalitetom i održivošću, po tako pristupačnim cenama da ih može priuštiti veliki broj ljudi.

Ovo je takođe kompanija kojoj je održivi razvoj jedan od važnih stubova poslovanja, stoga je izradila Strategiju za stvaranje promena „Pozitivni prema ljudima i planeti”. Osim ove strategije, IKEA godinama već primenjuje i standard IWAY koji predstavlja kodeks ponašanja kompanije u brojnim oblastima kao što su uslovi rada, sprečavanje dečijeg rada i očuvanje okoline.

Sledeći inovacije na svim poljima, IKEA je ugradila čak dva punjača za električna vozila u svoju prvu robnu kuću u Srbiji čije otvaranje sa nestrpljenjem išćekujemo. Dok čekamo da otvore svoja vrata brojnim kupcima, iskoristili smo priliku da porazgovaramo sa Jovanom Mehandžić Đurđić, regionalnom menadžerkom za održivi razvoj kompanije IKEA za Jugoistočnu Evropu, o punjačima, obnovljivim izvorima energije koje IKEA koristi, održivim principima kompanije, ali i njihovim planovima za daji razvoj.

EP: IKEA je prva robna kuća u našoj zemlji koja je u svom objektu instalirala punjače za električna vozila. Da li računate na to da će u Srbiji uskoro biti dovoljno vozača elektromobila, pa da će samim tim biti i veća potreba za punjačima?

Jovana Mehandžić Đurđić: Održivost je jedan od ključnih razvojnih principa kompanije IKEA i mi se trudimo da u okviru poslovanja naše kompanije imamo pozitivan uticaj na ljude i planetu. Kada u tom kontekstu pričamo o punjačima za električna vozila, to znači da ohrabrujemo i motivšemo naše kupce da dolaze u IKEA robne kuće prevoznim sredstvima koja su održiva, ili barem održivija od tradicionalnih. U Velikoj Britaniji, na primer, poslednjih pet godina IKEA ima partnerstvo sa kompanijom „Ecotricity” i zajedno nude besplatnu uslugu punjenja elektromobila. Verujemo da je takav strateški pristup doprineo uvećanoj upotrebi elektromobila u Velikoj Britaniji, i samim tim smanjenju emisije štetnih gasova. Rukovodeći se ovakvim primerima, verujemo da razvoj mreže punjača za elektrovozila i povećanje broja elektrovozila u Jugoistočnoj Evropi, pa samim tim i u Srbiji, tek sledi. Zdravlje i životna sredina važni su činioci kvaliteta života naših kupaca i kompanija IKEA nudi mogućnosti da i naši kupci, poput same kompanije, mogu da se ponašaju odgovornije prema svetu u kome žive i u skladu sa principima održivog razvoja. Do robne kuće IKEA Beograd Istok ići će i linija javnog prevoza, pa naši kupci neće morati da koriste isključivo svoja vozila da dođu do naše radnje.

Kada je reč o održivosti, svaku novu robnu kuću koju izgradimo odlikuju najmodernija tehnološka rešenja, zbog čega su naše robne kuće među najodrživijim objektima u regionu. U robnim kućama IKEA u Beogradu i Zagrebu primenjene su sledeće inovacije: „ sistem za separaciju i upravljanje za 23 frakcije otpada koji smanjuju količinu komunalnog otpada na manje od 10 odsto, „geotermalne pumpe za hlađenje i grejanje, „upotreba kišnice za ispiranje toaleta, „savremen sistem upravljanja zgradom koji optimizira potrošnju resursa, „postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, „solarni paneli na krovu zgrade i upotreba samo LED osvetljenja u objektu što će značajno umanjiti količinu električne energije koja će nam biti potrebna za svakodnevno funkcionisanje.

EP: Možete li nam reći nešto više o svojim punjačima? Koliko košta sat punjenja?

Jovana Mehandžić Đurđić: Elektrovozila će moći da se pune na dva parking mesta. S obzirom na to da je region Jugoistočne Evrope relativno mlado tržiste za kompaniju IKEA, robne kuće u Zagrebu i Beogradu nude besplatno napajanje za elektrovozila svojim kupcima. Želimo da podstaknemo ljude da se u što većoj meri okrenu alternativnim izvorima energije, a ovo je samo jedna od aktivnosti u tom pravcu. Na globalnom nivou, IKEA razmatra ugradnju super brzih punjača, kao i Tesla punjača u svaki IKEA objekat. U našoj robnoj kući u Beogradu je instaliran brzi punjač snage 22 kW AC, marke Schneider Electric. Verujemo da je ovo samo početak, jer kako bude rasla potreba, IKEA će prilagoditi i svoje kapacitete. Tako, na primer, u Zagrebu robna kuca IKEA nudi punjenje elektromobila na osam parking mesta, putem četiri brza punjača snage 22 kW AC, marke Etrel iz Slovenije.

EP: Kakav je plan širenja kompanije IKEA u regionu i da li ćete i u novim robnim kućama instalirati punjače?

Jovana Mehandžić Đurđić: Kompanija IKEA ima ambiciozan plan širenja u regionu Jugoistočne Evrope – može se reći da smo na samom početku rasta u četiri zemlje koje taj region obuhvata (Slovenija, Hrvatska, Srbija i Rumunija). Robna kuća IKEA u Beogradu je 400. po redu globalno gledano, a do 2025. godine otvorićemo ukupno 13 robnih kuća u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Rumuniji. Nastavićemo da uvodimo punjače u svaku novu robnu kuću koju izgradimo. Nadamo se da ćemo izgradnjom ove infrastrukture privući i pažnju zakonodavca da učini ovu tehnologiju dostupnijom što većem broju ljudi.

EP: IKEA se u svakom smislu trudi da bude energetski efikasna i odgovorna prema prirodi, pa ste tako na krovu tržnog centra postavili solarne panele.

Jovana Mehandžić Đurđić: IKEA sledi vrednosti i koncept osnivača Ingvara Kamprada koji je odrastao u Smaland oblasti u Švedskoj. Smaland predelom dominiraju stenoviti pejzaži, a stanovnici imaju reputaciju inventivnih ljudi jer sve sirovine koriste na promišljen način i ne priznaju nesavršena rešenja. Taj duh, koji odiše i čvrstim uverenjem da nijedna metoda nije efikasnija od dobrog primera, ugrađen je i u kompaniju IKEA.

U tom smislu, robna kuća IKEA Beograd Istok koristiće sopstveno fotonaponsko postojenje, odnosno solarne panele, snage 340 kWp, i na tome smo sarađivali „Strabag”-om kao i sa domaćim dobavljačem „MT-KOMEX”-om. Efikasnost panela je 15,4 odsto, i verujemo da će nam upotreba sunčeve energije doneti značajne uštede pri dnevnom poslovanju.

EP: Da li će deo proizvedene struje za punjače upravo dolaziti iz OIE? Da li ćete višak proizvedene struje prodavati ili je to samo za vaše potrebe?

Jovana Mehandžić Đurđić: Generalno govoreći, solarna elektrana napaja deo potrošnje električne energije koji je između 10 i 20 odsto, u zavisnosti od doba godine i količine sunčeve energije. Elektropunjači svakako su deo tog sistema. Tenderska procedura je sa naše strane još u toku, tako da će odgovor na ovo pitanje biti poznat uskoro.

EP: Da li IKEA u svom voznom parku ima ekoloških vozila, kao što su električna ili hibridna?

Jovana Mehandžić Đurđić: Interna politika i stremljenje kompanije IKEA je da sve manje koristimo tradicionalno gorivo. Podržavamo korišćenje naprednih biogoriva jer se ovaj resurs dobija iz otpada, a u sledećoj fazi ćemo se okrenuti električnoj energiji dobijenoj iz zelenih, odnosno obnovljivih izvora energije. IKEA aktivno promoviše i ohrabruje svoje zaposlene i kupce da koriste održivije vidove prevoza, a na globalnom nivou blisko sarađujemo sa svojim lancem dobavljača i partnerima iz industrije da bi zajedno radili na inovacijama, idejama i testiranju rešenja u domenu transporta i smanjivanja karbonskog otiska.

Priredila: Nevena Đukić

IKEA je deo „Inicijative za bolji pamuk“ (Better Cotton Initiative), a to znači da je drvo koje koriste u proizvodnji sertifikovano i da mu se zna poreklo. Cilj je da do 2020. godine 100 odsto drveta koje koriste, kao i papira i kartona, dolazi iz održivijih i odgovornijih izvora energije. Danas je IKEA jedan od najvećih korisnika drveta kupljenog u maloprodaji i sa sertifikatom FSC (garancija da drvo do krajnjeg korisnika dolazi strogo praćenim lancem – od šume preko obrade do proizvodnje). IKEA takođe vodi naročito brigu o tome da se tokom procesa proizvodnje (npr. prilikom proizvodnje pamuka i bojenja tekstila) kao i u operativnom poslovanju smanji potrošnja vode. Do 2020. godine IKEA je zacrtala da proizvedu onoliko energije koliko ukupno potroše, a po svemu sudeći na dobrom su putu da to i ostvare, ne samo pomoću solarnih elektrana postavljenihna krovu, već i dobijanjem energije iz vetroparkova koje IKEA poseduje širom sveta. Takođe, oni uvode brojne inovacije i na planu cirkularne ekonomije, što podrazumeva pretvaranja otpada u resurse kao i produžavanje životnog veka proizvoda.

Intervju sa Jovanom Mehandžić Đurđić prvobitno je objavljen u osmom broju biltena Energetskog portala, pod nazivom EKO-MOBILNOST.

Back to list

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *